מהו ניכיון צ'קים חוזרים וכיצד זה ישפיע על תזרים המזומנים שלנו?
אחת התופעות הקשות ביותר שאתם כבעלי עסק צריכים להתמודד איתם, היא התופעה של צ'קים חוזרים. מה זה אומר? אתם נותנים שירות ללקוח שלכם, והוא מעניק לכם בתמורה צ'ק. אתם מנסים להפקיד את הצ'ק בבנק, אך מקבלים הודעה מהבנק שהצ'ק חזר. כלומר – ללקוח שרשם את הצ'ק אי את הכיסוי לכך. אין לו מספיק סכום כסף בבנק (או מסגרת שתאפשר לו להיכנס למינוס המתאים), כך שאתם תקבלו את הסכום שמגעי לכם ושרשום בצ'ק. אתם נמצאים כעת במלכוד בעייתי, כי לא קיבלתם הכנסה – אך ההוצאות ממשיכות לזרום, ועדו רגע גם אתם תהיו חדלי פירעון כמו אותם לקוחות שנותנים צ'ק בלי כיסוי. מה אפשר לעשות במקרים הללו? אחד מהפתרונות האפשריים, זה לפנות לפתרון של ניכיון צ'קים, כאשר יש אפשרות גם לניכיון של צ'קים חוזרים. אז איך זה עובד, וכיצד זה משפיע?
ניכיון צ'קים חוזרים – על השירות והשפעתו
- המשמעות של ניכיון צ'קים חוזרים – באופן כללי, הפתרון של ניכיון צ'קים מיועד לכך שתוכלו לקבל את הסכום שרשום בצ'ק כמה שיותר מהר. לרוב משתמשים בשירות לצ'קים דחויים – וכך במקום שהסכום יכנס לחשבון הבנק בעוד חצי שנה למשל, תקבלו את כל הסכום או את רובו במזומן באותו הרגע, וזה נותן לכם מרווח נשימה. יש כיום גם אפשרות לקבל את הסכום לא רק במקרה של צ'ק דחוי – אלא כאמור גם במקרה של צ'ק חוזר. במקרה הזה אתם פשוט תקבלו את הסכום שכתוב על הצ'ק, כאשר החוב של מי שרשם את הצ'ק איננו מולכם – אלא מול חברת הניכוי.
- האם זה חוקי? – בהחלט כן. על פי החוק במדינת ישראל, יש חברות שמותר להן לבצע ניכיון צ'קים, כולל גם עבור צ'קים דחויים, ואין שום מניעה מהעברת החוב מאחד לשני. ההגבלה היחידה היא במצב שבו בעל הצ'ק כתב על הצ'ק שהוא למוטב בלבד, ואז רק המוטב המקורי רשאי לגבות את הסכום. אולם, במידה וזה לא רשום – אין שום בעיה לבצע על הצ'ק ניכיון מלא, ומדובר על תחום חוקי ולגיטימי. גם החברות שפועלות בתחום, עושות זאת בפיקוח מלא של משרד האוצר, ועבודת במשותף עם הבנקים בישראל.
- תשלום על הניכיון – יש לזכור שכאשר חברה מספקת לכם ניכיון צ'קים, היא תמיד גובה עמלה מסוימת על השירות שלה, על מנת שהוא יהיה רווחי עבודה. כשזה מגיע לניכיון של צ'קים דחויים, הסיכון שהחברה לוקחת על עצמה הוא גבוה יותר, מסיבות מובנות. זה צ'ק שכבר חזר פעם אחת, וקשה לדעת האם בעתיד הצ'ק הזה יהיה ניתן להפקדה מחדש. לכן, כשחברה מסכימה לבצע ניכוי ל'צק שלכם, אפשר שהיא תגבה עמלה גבוהה מהרגיל (שבמצב של צ'ק דחוי היא הייתה גובה עבורו עמלה נמוכה יותר, כי הסיכון הוא קטן יותר). לכן, אתם אמנם לא תקבלו את כל הסכום – אבל אתם בהחלט תקבלו נתח נכבד ממנו.
- השפעה על תזרים המזומנים – עיקר היתרון בשירות שלניכיון לצ'קים חוזרים, הוא בכך שאתם משפרים באופן משמעותי את תזרים המזומנים בעסק שלכם. במקום לחכות עד ששוב בעל החוב יהיה במצב של נזילות ושהצ'ק יהיה ניתן להפקדה (ואל תשכחו שאתם בטח לא היחידים שהצ'ק שלהם חזר), אתם כעת לא תלויים יותר בצ'ק ולא צריכים לחשוב עליו אתם נהנים מסכום הכסף שנכנס לעסק שלכם – וחברת הניכיון היא שתפעל בהמשך מול מי שרשם את הצ'ק.
ניכיון צ'קים חוזרים – פתרון נוח לתזרים פשוט
בקיצור, אם אתם מחפשים פתרון נוח יחסית עבור תזרים מזומנים טוב יותר לעסק שלכם – שקלו את שירותי הניכיון, כי אפשר שמשם תמצאו את הדרך לייצב את העסק.